EFFICIËNTER VERWARMEN MET EEN FAN COIL UNIT

 

Fancoils zijn de toekomst !!

Lage temperatuurverwarming verwarmt een goed geïsoleerde woning gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker dan met traditionele radiatoren. Het is ook mogelijk efficiënter te verwarmen met een fan coil unit. Je bespaart meer energie en geniet in huis van meer comfort.

Er zijn een aantal factoren waar u bij de keuze van uw ventilatieconvector (fan coil unit) rekening mee moet houden:

  • de koel en verwarmingscapaciteit
  • de luchtopbrengst
  • de geluidsproductie

Ventilatieconvectoren kunnen worden toegepast voor koeling en / of verwarming in een diversiteit aan woningen en gebouwen. Ze zijn leverbaar in horizontale en verticale modellen.

Je wil een energiezuinige & stille fancoil kopen?

Op deze pagina vind je alle fancoil modellen die zeer energiezuinig en stil zijn. Dit betekent dat ze een geluidsniveau hebben vanaf 24 decibel bij een minimale werking. Voor de vergelijking: normale omgevingsgeluiden van een woonkamer of keuken zijn ongeveer 40 decibel. Al onze fancoils maken minder geluid dan de omgevingsgeluiden, bij normale ventilatie. Je hoort dus amper dat ze aanstaan.

De AirLeaf fancoil is een modulerende (DC Inverter) fancoil en heeft de beste alles-in-één-oplossing voor het verwarmen, koelen en het ontvochtigen. Deze fancoil is extreem energie zuinig omdat hij gekoppeld kan worden aan lage temperatuur warmtebronnen zoals warmtepompen, condensatieketels en systemen met ingebouwde zonnecollectoren. Met de geavanceerde temperatuurregelaar garandeert de AirLeaf fancoil het hele seizoen comfort. Hij verwarmt en koelt extreem snel, en zodra de gewenste temperatuur is bereikt, houd hij de ingestelde temperatuur, constant en zonder geluid. Tijdens het verwarmen ontwikkelt AirLeaf een effectief natuurlijk convectie-verwarmings effect (vergelijkbaar met een radiator) waardoor de noodzaak om de ventilatie van de fancoil te activeren aanzienlijk wordt verminderd. Het aantrekkelijke design en ontwerp (slechts 13 cm diep) zorgen ervoor dat hij in elke omgeving van uw woning past.

Een fan coil wordt ook wel een ventilatorconvector genoemd

Bij traditionele radiatoren stroomt en warme water (ongeveer 10-15 liter) door de buizen naar de platen, die op hun beurt straling en convectiewarmte afgeven. Bij "gewone" radiatoren moet dus een flinke waterinhoud verwarmt worden. Dit kost relatief veel energie. Een fancoil (inhoud 2-3 liter water) werkt met luchtcirculatie. Het warme water stroomt door de "batterij", een smalle buis onderaan het toestel die is omgeven door een warmtewisselaar met aluminium lamellen. Convectiewarmte is een indirecte vorm van verwarmen. Het verwarmingselement zuigt koude lucht aan en warmt deze op. De warme lucht stijgt op tot aan het plafond, koelt af en zakt weer naar beneden zodat het proces zit weer kan herhalen. Het groet voordeel van conventiewarmte is dat de omgeving gelijkmatiger wordt opgewarmd dan bij stralingswarmte.

Ook koelen met een fan coil  

Naast het verwarmen, kan je met een fan coil ook koelen. In feite werkt het systeem dan precies andersom: niet de warme lucht wordt door de ruimte verplaatst maar de koude lucht. Die koude lucht kan bijvoorbeeld door een warmtepomp worden aangeleverd.

Het moderne alternatief voor een LT radiator

Bij een lage temperatuur verwarming is de aanvoertemperatuur van het water dat naar de radiatoren, vloer en/of wandverwarming gaat maximaal 55ºC. Vanwege de lage temperatuur kan een lage temperatuur verwarming bij een lager gasverbruik toch een woning aangenaam warm houden. Dat scheelt op de gasrekening en op de uitstoot van CO2. Daarom zijn de ventilatie convectors een stuk milieuvriendelijker dan de traditionele centrale verwarming en zorgen ze voor een gezondere lucht in de woning.

Een fan coil vergeleken met een hoge temperatuur radiator

  • De ruimte wordt gelijkmatiger opgewarmd dan bij stralingswarmte
  • De temperatuurverschillen in de ruimte zijn minder groot dan bij stralingswarmte
  • De ventilatieconvectoren werken in combinatie met alle moderne verwarmingssystemen
  • Ze hebben geen restwarmte en zijn dus energiezuiniger dan traditionele radiatoren
  • Lage aanraaktemperatuur en Low H2O toestel, lage waterinhoud
  • Fraai design, kleiner en smaller en esthetisch perfect op te nemen in het interieur
  • Multifunctioneel gebruik. Verwarmen en verkoelen (werkt perfect in combinatie met een warmtepomp)

Belangrijk bij het kiezen van een fan coil-unit

  Alleen de benodigde verse (primaire) lucht wordt met het centrale luchtbehandelingssysteem toegevoerd. De rest van het benodigde koel- of verwarmingsvermogen wordt door middel van water naar de ruimte gevoerd. Dit betekent dat, in vergelijking met conventionele all-air systemen, veel minder lucht naar de ruimte behoeft te worden gebracht en dit heeft tot gevolg dat kleinere kanalen en kleinere schachten kunnen worden toegepast. Hierdoor wordt veel ruimte bespaard en kunnen lagere verdiepingshoogten worden gebruikt. Deze voordelen zijn vooral van belang bij renovatieprojecten en hoogbouw.

  Doordat veel lucht over de koel en verwarmingsbatterijen kan worden verplaatst kunnen grote vermogens aan een ruimte worden toegevoerd, bij relatief geringe installatieafmetingen. Het comfort dat in de ruimte wordt gerealiseerd wordt met name bepaald door het aantal en de uitvoering van luchttoevoerroosters.

  Wanneer fan coil-units worden toegepast kunnen deze allen afzonderlijk worden geregeld (Modbus protocol) waarmee maximale flexibiliteit wordt bewerkstelligd. Dit is met name in hotels een reden om te kiezen voor fan coil-units

Energiebesparing met fancoils / ventilatorconvectoren

Het energie verbruik gaat het meest omlaag als een warmtepomp het LT systeem aandrijft in plaats van de gasgestookte CV ketel. De lage temperatuur waarop de ventilatie convectoren werken, maakt dat dit verwarmingssysteem erg geschikt is om te combineren met een warmtepomp. Met deze combinatie heeft u tevens de mogelijkheid om de woning in de zomermaanden te koelen. Een warmtepomp voor het verwarmen/koelen van de woning gebruikt elektriciteit om de warmte op te halen uit de bodem, het grondwater of de buitenlucht. Vanwege dat elektriciteitsverbruik stijgt de elektriciteitsrekening en daalt de gas rekening. De totale energierekening voor verwarming en warm water pakt bij een gemiddelde nieuwbouw woning met lage temperatuur verwarming gemiddeld zo'n 17% lager uit dan bij een soortgelijke woning met een HR combiketel op gas. Voor bestaande woningen is de besparing afhankelijk van de situatie. Een belangrijke voorwaarde voor de besparing en een hoog comfort met lage temperatuur is dat het huis goed geïsoleerd is.